Tonen på Nettet

Det personligt ansvar må da også gælde på nettet?

Flere og flere lande har indført mio. bøder til de SoMe platforme, hvis ikke de tager ansvar for hvad der sker på deres platforme alvorligt i form af ulovlige fildelinger og andre aktiviteter. Kravet er at de sletter dem inde for 24 timer efter de er blevet delt på deres platforme.

De sidste dage har adskillige store annoncører meddelt bl.a. Facebook at de skal blive bedre til at komme had til livs. Noget af en presbold.
Det er et skridt i den rigtige retning, for der er alt for meget der får lov til at blive liggende rundt derude.

Dog mangler der en kæmpe og vigtig aktør i alt dette. Det dig og mig og alle de andre brugere af de online platforme der er. Hvor er det personlige ansvar henne og konsekvensen for at lægge noget op på nettet som er uønsket. Eller skridtet videre. For det burde ikke stoppe der. Der er en løbende diskussion og debat om tonen på nettet. Facebook bliver ofte nævnt som kloakken, ikke særlig flatterende og det kan ikke undre nogen. Tone kan til tider være ekstrem hård og direkte hadsk på diverse platformes mange tråde.

Som det er i dag. Så slipper meget grove ytringer alt for let for påtale og endnu færre gange er der en reelt konsekvens. Her kommer indehavere af en profil, side eller gruppe ind i billedet. De har et kæmpe medansvar for at det til tider stikker helt af. Især iblandt meningsdannere, politikere og andre i den kategori går meget sjældent ud og irettesætter grove ytringer på deres vægge. Især ikke hvis det er ytringer der støtter deres sag.

Problemet er vel lige så meget en dårlig kultur, manglende pli og dannelse, samt et fravær af ansvarlighed. For den hadske tone findes alle steder ikke kun på facebook og andre Sociale medier. Der er ikke langt imellem artikler om hadsk tone på spilleplatforme og i lukkede grupper. Så problemet og ansvaret skal vel adresseres flere steder hen.

For har den enkelte profil, side, gruppe og konto indehaver, hvis ikke et juridisk så i den grad et moralsk og etisk ansvar. Et ansvar for at stoppe den værste hadske tone og ditto ytringer der, hvor de står med ansvar kva det er dem der er kontoindehaveren.

En del vil råbe op om ytringsfrihed. Men det at svine folk til, true og intimidere andre kan umuligt være den ytringsfrihed vi og vores forfædre har kæmpet så hårdt for. For kun ved fælles hjælp, kan ulovlige fildelinger komme til livs. For ikke at tale om den ualmindelige hårde og hadske tone.

På denne måde får vi Danmark og verden i morgen bedst ind i fremtiden, for det starter alt sammen med en god ordentlig samtale og debat. Ikke råben fra hver sin trætop. Det har aldrig ført til noget godt.

About the author