
En kluntet start på folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet
Nu her på onsdag skal vi stemme om vi skal afskaffe forsvarsforbeholdet eller beholde det. Debatten har i min optik været en lav intens størrelse. Der har været en hed debat om formuleringen af spørgsmålet på stemmesedlen og tidspunktet nu også er helt efter bogen.
Tja formuleringen er for mig personlig lige meget. For har man fulgt med så ved man udmærket godt hvad det handler om. Tidspunktet kan godt debatteres. Men jeg tror også at uanset hvad ville nej siden altid kunne finde et argument hvorfor det ikke skal være LIGE nu.
Flere påstande florerer i den lav intense debat. Rina Ronja fra Bevægelse imod EU og Morten Messerschmidt (MM) fra DF er nok de mest markante på NEJ fronten. Især MM kampagne er i min optik en virker en anelse desperat.
Messerschmidt er blevet fanget i en direkte usandhed af DR’s detektor og i at fordrejning hvad en af Danmarks mest ypperste professorer i statsret har sagt om emnet. En vært som Messerschmidt i øvrigt at kaldte for idiot under et indlæg i folketinget. Desperationen er til at få øje på. Men i modsætningen til dem, så kan jeg se flere gode grunde til at stemme ja den 1 juni.
7 gode grunde til at stemme ja til afskaffelsen af Forsvarsforbeholdet
- Ingen stor merpris.
- Vi kommer med ved bordet og kan være med til forme det inde fra.
- Grundloven sikrer folketingets kontrol over vores militær. Så Ingen EU-hær ind ad bagdøren.
- NATO har sine begrænsninger.
- USA har længe opfordret og ønsket et EU med et stærkere militært.
- FN er ubrugeligt.
- Vi fremtidssikrer vores egen og fælles sikkerhed med rettidig omhu. USA’s rolle er i spil.
En merpris er næsten ikke eksisterende
Mange tror og får det til at lyde som at nu stiger prisen for vores bidrag til EU markant hvis forsvarsforbeholdet bliver afskaffet. Dette er ikke tilfældet. Der er nævnt et beløb på 26.6 mio. plus det evt. deltagelse i diverse missioner måtte koste. Nøjagtigt som det er nu. Der skal ikke opbygges en ekstra stående styrke, hverken i Danmark eller i EU. Det er det samme mandskab og det samme isenkram som vil blive suppleret med nyt, der vil være til rådighed. Såfremt Danmark siger ja til at deltage ved at afskaffe forsvarsforbeholdet.
“Det her kan ikke blive en glidebane, fordi hvis det skulle blive det, så ville det kræve en ny folkeafstemning eller fem- sjettedele flertal i Folketinget”
Frederik Waage, professor i statsret, SDU
Grundloven sikre os imod en EU hær indad bagdøren
Selv om jeg grundlæggende er pro EU, så ville Jeg ikke selv stemme ja, hvis jeg var det mindste i tvivl at EU med et ja ville få råderet over danske soldater uden om folketinget. Det ville også være i strid med grundloven.
Frygten for en EU-hær stærkt ubegrundet. Der er Intet i Lissabon traktaten artikel 42 der taler for en EU-hær.
SÅ den er reelt ikke længere. Det vil ikke ske uden en traktatændring og ikke uden en ny afstemning.
Der står at der skal/bør arbejdes hen imod et tættere sammenarbejde og arbejde på at der opnås så meget fælles fodslag i EU’s gøren og laden ud ad til. Hvilket også kun vil være en styrkelse. Men Vi bestemmer suverænt som nation om vi vil deltage i missioner OG vi er ikke tvunget til at følge et flertal af grupper. Det vil kun være vores egen samvittighed og holdninger vi kan lægge til grund for en deltagelse.
Det eneste der i fremtiden der vil kunne tvinge en ændring igennem, er hvis medlemslandene ikke stiller op når situationen kalder på det. Præcis som det er sket med f.eks. Frontex. Her har medlemslandene ikke bidraget nok Under flygtninge krisen. Hvilket skabte behovet for at ansatte 10.000 i Frontex. Et eksempel på medlemslandene egen nøl, er da EU bad om 1000 mænd til at hjælp i 2016. Efter lang tid havde de fået 300 stillet til rådighed.
Du kan klikke her og læse artikel 42.
NATO har sine begrænsninger
NATO er slet og ret en forsvarsalliance. Længere er den reelt ikke der. OG med Tyrkiets rolle og EU’s problemer med Tyrkiet. Så er det alene af den årsag en god ide at stemme ja den 1 juni 2022
USA ønsker et stærkere Europa og EU
Ud over at USA længe og helt fair har forlangt at deres NATO-partner skulle op og bruge 2 pct af deres BNP på deres militær. Så vil USA’s fokus flytte sig over til Kina. Rusland i fremtiden vil blive på mange måder blive vores hovedpine. Det samme vil de udfordringer, problemer og kommende kriser på det afrikanske kontinent også blive vores opgave at håndtere. Om vi kan lide det eller ej. USA ser en interesse i at EU kan mere selv militært. Så storebror ikke altid skal komme med det tunge materielt og til undsætning.

Fremtidssikring af vores fælles europæiske sikkerhed
Ingen kan spå om fremtiden. MEN USA’s rolle i Europa vil uanset hvad være et stort tema i fremtiden. 1. Vi ved at der historiske er kræfter i USA der ønsker at isolerer USA fra omverden. 2. Politikere som Trump og af hans støbning vil løbende sætte spørgsmålstegn ved USA løfter om at ville hjælpe på den anden side af damen. 3 Udviklingen i vores eget nærområde samt interessesfære især i Afrika gør at vi skal kunne rykke hurtigt og massivt. Her vil NATO ikke kunne bruges.
FN er ubrugelig og ikke et alternativ
Flere af dem som argumenterer for et nej, fremhæver FN som et organ DET ORGAN, en organisation som vi hellere burde gå igennem. Men når det kommer til at få stoppet krige og skabe fred, så er FN tæt på hvad der kan kaldes for en fiasko. Der er konflikt på konflikt hvor FN står og gloet på at katastroferne bare er vokset og vokset, mennesker bliver dræbt, kvinder voldtaget og jord stået udyrket hen.
I Bosnien hvor det hed så at være en fredsbevarende styrke. Imens rasede krigen og FN-soldater blev taget som gidsler og brugt som bombeskjold. Freden var ikke en gang skabt. Det stoppede først da USA for alvor gik ind og satte støvlen ned. I flere konflikt i Afrika er det nærmest en forbandelse at FN er der. For nogle gange er det dem der står bag uhyrligheder og andre gang er angreb på FN-soldater stået ubesvaret hen.
Jeg har ekstremt svært ved at se FN som andet end ubrugeligt, når det kommer til at skabe fred og stoppe konflikter. I fremtiden kan det meget vel være en EU-mission der stopper en konflikt der på den ene eller anden måde truer Europa.
Rettidig omhu
Af alle de forbehold vi har plus det løse på EU-området, så er forsvarsforbeholdet det nemmeste at stemme ja til. Det at stemme ja er slet og ret, rettidigt omhu. For fremtiden vil komme til at bryde på mange udfordringer som vil og kan, udfordrer vores stabilitet. Det vil også udstiller NATOs begrænsninger og kun skabe mere frustration.
OG så har jeg end ikke været inde på de arbejdspladser der er i at afskaffe forbeholdet. Danske virksomheder ER gået glip af ordre pga. forbeholdet.
Lad os gøre det eneste rigtige og afskaffe forsvarsforbeholdet på onsdag den 1 juni 2022.
Med venlig hilsen
Erik Freyberg
