Hvem har ansvaret for affald i naturen og i vores miljøer. Forbrugerne eller producenterne.

PLASTIC CHANGE adresserer PROBLEMET FORKERT

I lørdags var mange danskere ude og samle affald ind og i år registrer Plastic Change, som står for indsamlingen, hvad det er man finder der ude efter producent og produkter. Lidt overraskende hvis det først sker nu, men bedre sent end aldrig. Plastic Change kalder det “Producent tjek”

Desværre så hopper kæden af, når henkastet affald skal adresseres. For med noteringer er det planen, at producenterne skal kontaktes og stilles til ansvar. Det er lidt fristende at spørger, hvorfor nu lige det. Det kan efter danske forhold kun være DEN der smider affaldet i fra sig som har ansvaret og ikke producenterne.

Ingen behøver at lede længe for at få et praj om hvem der er de største synder mht. affald i vores miljøer. Et blik ved en hver frakørsel på en dansk motorvej,  grøftekanter, rastepladser og på gader og stræder i de danske byer, samt parker. Her flyder det med affald som ikke har fundet vej til en skraldespand.


Mange penge at hente for samfundet

I Danmark bruger kommunerne minimum 500 mio. om året på at indsamle henkastet affald (2015 tal). For de penge kunne samfundet f.eks. finansierer lidt mere en 1000 flere lærer, sygeplejersker eller pædagoger. Bare for at nævne 3 muligheder. Vejdirektoratet bruger et stort tocifret mio. beløb på samme opgave.

Der burde ikke fines en eneste undskyldning. Der er med garanti en skraldespand i nærheden af dig, om ikke andet… Smed det ud der hjemme.

Hvad er dit råd og hvad gør du selv, når du er på farten.

Personligt kunne mine egne fif være.

  • Kører du i bil, så lad en lille pose med hank hænge i gearstangen. Så har du den ved hånden. Eller bare en frostpose på passagersædet.
  • Installere en lille affaldsboks i bilen
  • Kør forbi en ubemandet tankstation inden du kommer hjem og smid det ud der. Eller hvis du skal handle ind, så er der med garanti en skraldespand der.
  • Er du på gåben, så tage det med dig, og smid det ud når du møder en skraldespand eller tage det med hjem.

Med andre ord i forhold til Danske forhold, så havner langt det mest affald i vores miljøer af en eneste grund. Det bliver henkastet af Hr og Fru Danmark. Så Plastic Change burde ændre fokus, at giver producenterne her skylden er for letkøbt.

About the author