Krænkelses bevægelsen risikere at øge grøfte gravningen i Danmark.”De varme lande er noget lort”, sådan er dele af omkvædet i en af de mange populære sange fra Danmarks Husband igennem mange årtier ”Shu-bi-dua. En tekst ingen burde kunne skære sig på. Tiderne er så blevet anderledes og på TV2 Go ‘aften Danmark fortæller en kvinde, at den er slet og ret ekskluderende. Shu-bi-dua fortæller efterfølgende, at de ikke vil lave teksten om. Hvilket er godt. Udtalelsen og reaktionen kan ses her
Faktisk er det ikke første gang at lige denne sang er i fokus. Sidste gang var det sætningen ”De bor i huler og slås hele dagen”, nogle havde kastet deres vrede over.

Dette er kun en ud af en meget lange perlerække af eksempler på sange, farver, udklædninger, samt staturer og vejnavne, som er blevet anklaget enten at være krænkende, diskriminerende, og racistisk.

Det er fair at påstå. Hvis vi ønsker at være et åbent globalt samfund, så kommer det med en pris. Vi skal lytte og file kanter der hvor det er nødvendigt. Det har vi altid gjort. Danskerne er jo selv kendt for til tider at være nogle skovle, når vi drager ud i verden. Det er ikke sjældent at vi bliver kaldt for uhøflige.
Vi kalder det selv for at være ”uhøjtidelig”. Vi skal kunne grine af os selv. Hvilket må siges at være en af grundpillerne i den danske humor og kultur. Meget af den danske humor er bygget op på ironi og især selvironi. Den kan være svær for udefrakommende. Det er blot en disciplin der er en nødvendighed der skal tilegnes, hvis det er i Danmark man opholder sig.

Det er fristende at bede de udfarende om lige spiste brød til og spise lidt mere pyt til morgenmad. For Eksemplet med Shu-bi-dua sangen er blot endnu et som med et andet ord må betragtes proportions forvrængning. Hvor det er berettiget at bede tilrejsende om, at de lige stikke fingeren i jord. Opfordringen kunne jo være at du trykkede på pytknappen. Ingen af de sange der er nævnt over tid, er i skyggen af at chikanere nogen, det skulle lige være os selv.  Det samme gælder 99,9 pct af samtlige sange i den danske sangskat. Hvilket gælder på langt de fleste eksempler der over tid har været pustet på til noget det ikke er.  Langt de fleste danskere vil næppe finde sig i sange m.m. som går over stregen.

Denne proportions forvrængning kan desværre få den stik modsatte virkning. For hvis selv moderate, den store midterskare får nok at denne krænkelse parathed. Så fortæller historien os, at der vil komme en modreaktion, en trodsig modreaktion . Så kan det få den konsekvens at vi bliver mere og mere opdelt og fremmed over for hinanden. Jeg kan  personlig mærke at jeg bliver mere irriteret og min tolerance omkring dette emne bliver mindre. For det fjerne fokus for alt det vigtige, som vi er nødt til at italesætte, det andet her er blot irriterende støj.

Så hvis vi skal have et Danmark i morgen der fungere som vi kender det. Så er dette endnu et godt sted at sætte ind.

Lyt til omkvædet eller hør hele sangen på Spotify

About the author