Politisk dobbeltmoral. Presset imod Tech giganterne handler mere om politik

I nat dansk tid, stod ejerne og cheferne af de 4 store Tech giganter, Google, Facebook, Apple og Amazon, skoleret for den amerikanske kongres. De blev bl.a. grillet for deres fremfærd over for konkurrenter og små, samt nye spillere på markedet. Deres forretnings metoder kan til tider diskuteres. Især Amazon har et dårligt ry og google har fået massiv kritik af at favoriser sine egne forretninger, når der søges efter produkter på deres søgemaskine. Så der er faktisk noget at komme efter for vores lovgivere. Faktisk ikke så lidt.

Men selv om at disse giganter både udnytter og til tider tydeligvis også misbruger deres størrelse og monopol. Så er blot tydeligt at dette pres og opmærksomhed handler om meget mere end blot deres forretningsmetoder og beskyttelse af forbrugerne. Det er tydeligt at såvel regeringer, magthavere og politikere følger sig pænt presset af især de sociale mediers udbredelse og ikke mindst den tilgængelighed til information de giver. For her kan alle ytrer sig, på godt og ondt. Derfor står det mere og mere klart, at presset i høj grad også handler om magt og kontrol. Desværre er det en tiltagende udvikling rundt om i verden, ikke kun i USA. Selv i Danmark.

En anden detalje det værd at pege på, er politikernes uviden om hvordan de sociale medier virker. Det blev demonstreret sidste gang Facebook stifter Mark Zuckerberg var til høring i Kongressen. Der er lidt betænkeligt.
Du kan se et klip fra den høring her.


Klik her hvis du vil se hele høringen

Dobbeltmoralen er til at få øje på. Beslutningstagerne kræver at sociale medier tager ansvar for hvad der bliver slået op på platformene. De selv samme beslutningstager bliver til gengæld stærkt utilfredse, når lige netop deres materiale bliver fjernet fordi de vurderes til ikke, at være inde for platformenes retningslinjer.I virkeligheden handler det vi er vidne til her om to forskellige problemstillinger som også burde behandles forskelligt. Nemlig Monopolers udnyttelse af deres førende stilling og så ytringsfrihed.

Faktisk er der også en tredje problemstilling som helt er udeblevet. Det personlige ansvar for vores gøren og laden på de sociale medier. Det har jeg tidligere skrevet om klik her for at læse den blog
Især politikere og meningsdannere glemme til tider deres eget ansvar for udviklingen på de sociale medier.

About the author